Ciasteczka kukurydziane

Ciasteczka kukurydziane

Składniki:

50 g orzechów włoskich
50 g migdałów
30 g siemienia lnianego
120 g mąki kukurydzianej
30 g mąki kokosowej
3 jajka
40 g erytrolu
łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Orzechy i migdały posiekaj. Jajka wymieszaj z erytrolem i proszkiem do pieczenia, następnie stopniowo dodawaj mąkę w trakcie mieszania. Na koniec dodaj posiekane orzechy i siemię lniane, wmieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i uformuj na niej 12 równych ciasteczek. Piecz 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego 🙂

Obserwuj mój profil na instagramie –> https://www.instagram.com/aktywna_matka/
oraz FB –> https://www.facebook.com/Aktywna-Matka-177537326121025/

Jeżeli Ci się podobało to będzie mi miło jak udostępnisz mój post ;)

Zapiekanka na słodko

Zapiekanka na słodko

Składniki:

500 g chudego twarogu
3 jajka
270 g jogurtu typu greckiego
200 g kaszy manny
140 g erytrolu
30 g odżywki białkowej waniliowej (jeśli nie używasz odżywki, wykorzystaj proszek budyniu bez cukru)
zapach waniliowy
20 ml wody gazowanej
40 g żurawiny
80 g malin
10 g wiórków kokosowych
olej kokosowy

Przygotowanie:

Erytrol zmiel na proszek. Oddziel żółtko od białka. W misce wymieszaj twaróg, jogurt, żółtko jaj, erytrol, kasze manną i odżywkę lub budyń. Odstaw na ok 2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Białka od jaj ubij na sztywno, dodaj do zrobionej wcześniej masy z zapachem waniliowy i wodą gazowaną – wymieszaj. Powstałą masę przelej do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem kokosowym, na wierzchu udekoruj żurawiną, malinami i wiórkami kokosowymi. Piecz 45-50 min. Dziel na 6 równych części. Zjadaj na gorąco.

Smacznego 🙂

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Kcal: 341
Białko: 29
Tłuszcze: 8
Węglowodany: 60

Obserwuj mnie na instagramie –> https://www.instagram.com/aktywna_matka/
oraz FB –> https://www.facebook.com/Aktywna-Matka-177537326121025/

Jeżeli Ci się podobało to będzie mi miło jak udostępnisz mój post ;)

Proteinowe lody o smaku białej czekolady

Proteinowe lody o smaku białej czekolady

Składniki:

20 g erytrolu
200 g jogurtu greckiego
30 g odżywki białkowej (biała czekolada)
ulubione owoce (do dekoracji)

Przygotowanie:

Erytrol zmiel na puder, dodaj jogurt, odżywkę, chwilę mieszaj i przelej do foremek na kostki lodu. Udekoruj owocami i wstaw do zamrażarki na noc. Przepis starcza na 21 kostek lodowych.

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Kcal: 15
Białko: 2
Tłuszcze: 1
Węglowodany: 1

Obserwuj mnie na instagramie –> https://www.instagram.com/aktywna_matka/
oraz FB –> https://www.facebook.com/Aktywna-Matka-177537326121025/

Jeżeli Ci się podobało to będzie mi miło jak udostępnisz mój post ;)

Fit nutella

Fit nutella

Składniki:

80 g daktyli suszonych
30 g masła orzechowego
40 g jogurtu naturalnego
60 g odżywki białkowej czekoladowej

Przygotowanie:

Daktyle namocz w wodzie ok 1 godzinę. Następnie wodę odlej i zblenguj daktyle dodaj resztę składników i wymieszaj na gładką masę.

Wartości odżywcze całej porcji 210 g:

Kcal: 643
Białko: 62
Tłuszcze: 20
Węglowodany: 55

Obserwuj mnie na instagramie –> https://www.instagram.com/aktywna_matka/
oraz FB –> https://www.facebook.com/Aktywna-Matka-177537326121025/

Jeżeli Ci się podobało to będzie mi miło jak udostępnisz mój post ;)

Proteinowe ciasto ze śliwkami

Proteinowe ciasto ze śliwkami

Składniki:

2 jajka
szczypta soli
170 g daktyli suszonych
80 g mąki orkiszowej
70 g mleka sojowego
80 g odżywki białkowej (ja dodałam o smaku ciasteczka)
15 g kakao
30 g oleju kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 g wody gazowanej
śliwki lub inne owoce (do dekoracji)

Przygotowanie:

Białka jaj oddziel od żółtka i ubij na sztywno ze szczyptą soli. Daktyle blenduj, w trakcie dodaj mleko, blenduj jeszcze chwilę, aby powstała jednolita masa. Następnie dodaj mąkę, żółtka jaj, odżywkę białkową, kakao i proszek do pieczenia, miksuj do połączenia składników. Dodaj olej kokosowy i wodę gazowaną – wymieszaj. Na koniec dodaj ubite wcześniej białka i wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do małej keksówki na wierzchu ułóż owoce i piecze 25 – 30 minut w temperaturze 170 stopni. Poczekaj do ostygnięcia i dziel na 8 równych kawałków.

Smacznego 🙂

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Kcal: 201
Białko: 11
Tłuszcze: 7
Węglowodany: 22

Obserwuj mój profil na instagramie —> https://www.instagram.com/aktywna_matka/
oraz polub na FB —> https://www.facebook.com/Aktywna-Matka-177537326121025/

Jeżeli Ci się podobało to będzie mi miło jak udostępnisz mój post ;)

Tarta jogurtowa

Tarta jogurtowa

Składniki:

Spód:

45 g płatków owsianych górskich
80 g wiórków kokosowych
90 g orzechów włoskich
140 g daktyli suszonych
60 g masła orzechowego
10 g kakao

Masa jogurtowa:

650 g jogutru greckiego
60 g odżywki białkowej (u mnie biała czekolada)
25 g żelatyny
50 g erytrolu

Mus z mango:

280 g mango
20 g żelatyny
20 g miodu pszczelego

Przygotowanie:

Spód:

Daktyle namocz w wodzie ok godzinę przed przyrządzeniem. Po tym czasie zalewę z daktyli odlej, wszystkie składniki na spód wrzuć do miski i zblenduj. Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ugnieć, wstaw do lodówki.

Masa jogurtowa:

Żelatynę zalej gorącą wodą, dokładnie wymieszaj i zostaw do ostudzenia. Pilnuj aby żelatyna nie stężała. Do ostudzonej żelatyny dodaj 3 łyżki jogurtu i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek, dodaj resztę jogurtu i odżywkę białkową, dokładnie mieszamy na gładką masę. Całość przelej do tortownicy i wstaw do lodówki alby masa jogurtowa stężała.

Mus z mango:

Mango dokładnie zblenduj, dodaj miód i żelatynę (dokładnie jak przy masie jogurtowej). Powstały mus przelej na i stężałą masę jogurtową i odstaw ponownie do lodówki na min 3 godziny.

Ciasto dziel na 16 równych kawałków 🙂

Smacznego 🙂

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Kcal: 211
Białko: 9
Tłuszcze: 13
Węglowodany: 17

Obserwuj mój profil na insta —> https://www.instagram.com/aktywna_matka/
oraz polub na FB —> https://www.facebook.com/Aktywna-Matka-177537326121025/

Jeżeli Ci się podobało to będzie mi miło jak udostępnisz mój post ;)

Placuszki jaglane

Placuszki jaglane

Składniki:

150 g kaszy jaglanej
400 g dojrzałego banana
130 ml mleka sojowego
40 g miodu pszczelego
30 g odżywki białkowej (bananowej)
7 g oleju kokosowego
1 jajko
50 g mąki orkiszowej
zapach waniliowy
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną zmiel do uzyskania mąki, banany zblenduj tak, aby zostały mniejsze kawałki. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj na gładką masę. Smaż pod przykryciem ok 1 min na stronę. Podana masa starsza na 20 placuszków z 1 łyżki stołowej.

Smacznego! 🙂

Wartość odżywcza na 1 porcję:

Kcal: 67
Białko: 2
Tłuszcze: 3
Węglowodany: 11

Obserwuj mój profil na instagramie —> https://www.instagram.com/aktywna_matka
oraz polub na FB —>https://www.facebook.com/Aktywna-Matka-177537326121025

Jeżeli Ci się podobało to będzie mi miło jak udostępnisz mój post ;)

Panna Cotta

Panna Cotta

Składniki:

100 g erytrolu
0,5 laski wanilii
200 g orzechów nerkowca
10 g żelatyny
500 ml wody
300 g malin (do dekoracji)

 

Przygotowanie:

Erytrol zmiel na puder z laską wanilii, dodaj resztę składników i zblenduj na gładką masę. Przelej całość do garnka i zagotuj. Przygotuj 6 foremek przepłukanych zimną wodą i przelej do nich uzyskaną masę. Zostaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie zblenduj maliny i polej nimi deser.

Smacznego 🙂

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Kcal: 224
Białko: 8
Tłuszcze: 15
Węglowodany: 30

Obserwuj mój profil na instagramie —> https://www.instagram.com/aktywna_matka
oraz polub na FB —> https://www.facebook.com/Aktywna-Matka-177537326121025

Jeżeli Ci się podobało to będzie mi miło jak udostępnisz mój post ;)

Sernik jogurtowy

Sernik jogurtowy

Składniki:

Spód:

200 g daktyli suszonych
100 g płatków owsianych górskich
70 g banana (1 średni)

Masa serowo-jogurtowa:

5 jajek
szczypta soli
750 g jogurtu naturalnego
250 g chudego twarogu
50 g kaszy manny
5 g zapachu waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Spód:

Daktyle namocz w wodzie około 1 godzinę. Płatki owsiane zblenduj, dodaj odsączone z wody daktyle i banana, dalej blenduj. Jeśli masa jest za sucha dodaj 20 g wody z moczenia daktyli. Masę przełóż do tortownicy o średnicy 26 cm, posmarowaną olejem. Piecz 10 min w temperaturze 180 stopni.

Masa serowo-jogurtowa:

Białka oddziel od żółtka i ubij je na sztywno ze szczyptą soli. W oddzielnym naczyniu połącz resztę składników i wmieszaj do uzyskania jednolitej masy, na koniec dodaj ubite białko i wymieszaj wszystko łyżką. Przygotowaną masę przelej na zapieczony spód i piecz 20 min w temperaturze 180 stopni, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz ok 70 minut. Dziel na 8 równych części i zjadaj po wystudzeniu.

Smacznego 🙂

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Kcal: 279
Białko: 16
Tłuszcze:
Węglowodany: 48

Śledź mój profil na FB –> https://www.facebook.com/Aktywna-Matka-177537326121025/
oraz instagramie –> https://www.instagram.com/aktywna_matka/

Jeżeli Ci się podobało to będzie mi miło jak udostępnisz mój post ;)

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

 

Składniki:

180 g mąki orkiszowej
400 g marchwki
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
150 g erytrytolu
20 g płatków migdałów (do posypania ciasta)
Przygotowanie:

Marchew zetrzyj na najmniejszych oczkach. Oddziel żółtko od białka. Do miski wlej białka, ubij na sztywno, dodaj resztę składników i wymieszaj na jednolitą masę. Ciasto przelej do keksówki i posyp płatkami migdałów. Piecz ok 60 min w temperaturze 180 stopni.

 

Wartości odżywcze całego ciasta:

Kcal: 1152
Białko: 30
Tłuszcze: 38
Węglowodany: 226

Obserwuj mój profil na instagramie –> https://www.instagram.com/aktywna_matka
oraz polub na FB –> https://www.facebook.com/Aktywna-Matka-177537326121025

Jeżeli Ci się podobało to będzie mi miło jak udostępnisz mój post ;)