Bułeczki orkiszowe

Dziś naszło mnie na pieczenie pysznych bułeczek orkiszowych. Jak już wcześniej pisałam, zawsze cenie sobie to co świeże i zdrowe 🙂 dlatego sklepowe pieczywo w moim domu nie gości!! Chodź raz spróbuj upiec swoje domowe pieczywo aby zobaczyć różnicę – polecam 🙂

Składniki:

500 g mąki orkiszowej
350 g wody
25 g drożdży
1 łyżeczka soli himalajskiej
20 g oliwy z oliwek
15 g pestek dyni
15 g pestek słonecznika
20 g siemienia lnianego
30 g otrębów owsianych
30 mleka sojowego
Przygotowanie:

Do naczynia wlewany wodę (dobrze aby była letnia) i drożdże, chwile mieszamy, następnie dodajemy mąkę, sól, oliwę i mleko. Wyrabiamy ciasto ręką, w trakcie dodajemy pestki dyni, słonecznika, siemię lniane i otręby i dalej wygniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy masę na ok 50 min aby ciasto zdążyło wyrosnąć. Następnie dzielimy na 12 równych części, formujemy bułeczki i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, możemy bułki posmarować jajkiem i posypać ziarnami. Pieczemy 30 minut na 180 stopni.

Smacznego 🙂

Wartości odżywcze na 1 porcję:

Kcal: 187
Białko: 7
Tłuszcze: 4
Węglowodany: 31

 

Śledź mój profil na FB ht–> https://www.facebook.com/Aktywna-Matka-177537326121025/
oraz instagramie –> https://www.instagram.com/aktywna_matka/

 

Jeżeli Ci się podobało to będzie mi miło jak udostępnisz mój post ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *