Chleb orkiszowo – gryczany

Takie cudo zrobiłam dziś, kiedy dziecko nie zdążyło jeszcze oka otworzyć 😉

CHLEB ORKISZOWO – GRYCZANY

Uwielbiam chlebki pełnoziarniste, razowe, gryczane itp. Natomiast najbardziej lubię te domowe, bo wiem co jest w  środku, ile ma kalorii i na jaką ilość mogę sobie pozwolić 🙂 Razem z mężem cenimy zdrowe odżywianie, więc produkty wybieramy zawsze te najbardziej pełnowartościowe, dzięki temu nasz chleb ma wszystkie potrzebne składniki!!
Polecam pieczenie chleba, moja przedstawiona porcja waży 1300g, wystarczy nam na długo, a przechowywać można w lodówce, bo jak wiadomo nie ma w nim  sztucznych składników konserwujących 🙂

Składniki: 

600 g mąki orkiszowej
200 g mąki gryczanej
40 g octu winnego
740 g wody (ciepłej)
40 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli himalajskiej
20 g pestek dyni
20 g siemienia lnianego
20 g nasion słonecznika

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę i przekładamy do podłużnej keksówki. Wkładany do zimnego piekarnika. Pieczemy 75-80 min temperatura 180 stopni.

Smacznego 🙂

Wartości odżywcze w 1 porcji (35g):

Kcal: 83,9
Białko: 3,2
Tłuszcze: 6,1
Węglowodany: 10

Śledź mój profil na FB –> https://www.facebook.com/Aktywna-Matka-177537326121025
oraz instagramie –> aktywna_matka

Zobacz również:

Jeżeli Ci się podobało to będzie mi miło jak udostępnisz mój post ;)

4 thoughts on “Chleb orkiszowo – gryczany

  • 29 sierpnia 2017 o 12:22
    Permalink

    a czy można np zmielić kaszę gryczaną??

    Odpowiedz
  • 30 sierpnia 2017 o 07:02
    Permalink

    dziękuje za szybką odpowiedź 🙂 jeszcze tylko jedno pytanie 🙂 kasza palona czy nie ? 🙂

    Odpowiedz
  • 30 sierpnia 2017 o 09:07
    Permalink

    Kasza gryczana prażona ma mniej kalorii, białka, tłuszcz. Więc prażenie osłabia jej wartości odżywcze, natomiast jak przeczyta Pani na etykiecie tych dwóch kasz nie jest to duża różnica. Za równo jedna jak i druga posiada dużo witamin i minerałów oraz przyspiesza perystaltykę układu pokarmowego. Decyzja należy do Pani jaki smak Pani woli czy delikatny, czy raczej mocny smak kaszy palonej 🙂

    Odpowiedz

Odpowiedz na „Dorota ChajęckaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *