Moje dzisiejsze śniadanie… dobre i jednocześnie zdrowe!!! 🙂
Gofry ze szpinakiem!!!
Ciasto:
300 g mąki gryczanej
400 ml mleka sojowego
100 ml wody gazowanej
2 jajka
4 garście świeżego szpinaku
2 łyżki oleju rzepakowgo
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Pieprz
Sól
Zioła prowansalskie
Dodatki:
1 jajko w koszulce
3 pomidorki koktajlowe
5 g szczypiorku
Przygotowanie:
Szpinak podgrzej na patelni tak aby liści delikatnie zmiękły. Oddziel białko od żółtka i ubij na sztywno z pieprzem i solą. Pozostałe składniki wymieszaj na gładą masę, dodaj szpinak i chwile blenduj, następnie dodaj ubite wcześniej białka i wymieszaj. Cisto nakładaj chochlą na rozgrzaną gofrownicę, piecz ok 4-5 min. Zjadaj na gorąco z jajkiem w koszulce pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem.
Podany przepis starcza na 8 porcji gofrów.
Smacznego 🙂
Wartości odżywcze na 1 porcję:
Kcal:281,6
Białko: 15,8
Tłuszcze: 11,4
Węglowodany: 29,3
Śledź mój profil na FB –> https://www.facebook.com/Aktywna-Matka-177537326121025
i instagramie –> aktywna_matka