Uwielbiam pesto różnego rodzaju, ale najbardziej lubię to zielone z bazylią, lubczykiem i selerem 🙂
Przedstawiam Wam dzisiejszy obiad. Dla mnie to bardzo energetyczny posiłek, daje mocy na resztę dnia i trening!!
Pełnoziarnisty makaron z kurczakiem i zielonym pesto!!
Składniki:
100g kurczaka
50 g makaronu pełnoziarnistego
Składniki na pesto:
10 g orzechów piniowych
15 g słonecznika
1 ząbek czosnku
15 g świeże liści bazylii
15 g świeże liści lubczyku
15 g świeże liście selera
80 g oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki soli
2-3 szczypty pieprzu
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy i kostkę posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na ok 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie gotujemy kurczaka na parze ok 20-30 minut. Makaron gotujemy według zaleceń producenta.
Pesto:
Łączymy nasiona słonecznika z orzeszkami i czosnkiem – chwilę blendujemy. Dodajemy resztę składników i blendujemy na gładką masę. Podana ilość składników w pesto starcza na ok 4 porcje.
Na talerz wkładamy makaron, kurczaka i polewamy pesto.
Smacznego 🙂
Wartości odżywcze:
Kcal: 530,4
Białko: 42
Tłuszcze: 23,8
Węglowodany: 37,3
Podziel się swoją opinią pod przepisem 🙂
Śledź mój profil również na FB –> https://www.facebook.com/Aktywna-Matka-177537326121025
oraz instagramie –> https://www.instagram.com/aktywna_matka/