Piernik o smaku pomarańczy

Zostając przy tematyce świątecznej przedstawiam Wam kolejny przepis na proste i szybkie ciasto, a przede wszystkim pyszne! 😉 Tym razem będzie to piernik o smaku pomarańczy! 🙂

Piernik o smaku pomarańczy …

Zapach przypraw korzennych, cynamonu, pomarańczy i oczywiście zapach świeżego świerku zawsze i wszystkim kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia 🙂 Uwielbiam ten moment, kiedy w całym domu unoszą się te słodkie zapachy. Święta to jak najbardziej czas zapomnienia o diecie! Spędzamy czas z rodziną, z bliskimi dlatego kto by tam myślał o diecie i liczeniu kalorii, kiedy na stole jest tak wiele wspaniałych potraw?! Dlatego właśnie przygotowałam dla Was przepis na piernik o smaku pomarańczy, nie chodzi o to aby był FIT, ale o to aby był zdrowszą wersją tradycyjnego piernika 🙂

Składniki na piernik o smaku pomarańczy …

2 jajka
2 średnie pomarańcze
80 g erytrolu
50 g oleju kokosowego
100 ml mleka 1,5% (lub roślinne jeśli nie tolerujesz laktozy)
50 ml wody gazowanej
100 g mąki owsianej
200 g mąki jaglanej
20 g kakao
50 g miodu pszczelego
0,5 łyżeczki mielonego imbiru
przyprawa do piernika
łyżeczka proszku do pieczenia
laska cynamonu

Przygotowanie piernika o smaku pomarańczy …

Przygotowanie:

Pomarańczę umyj, wyparz i dokładnie osusz, skórkę z pomarańczy zetrzyj na najmniejszych oczkach i odstaw. Sok z jednej pomarańczy wyciśnij, a drugą pokrój w cienkie plasterki. Oddziel białka jaj od żółtka i ubij na sztywno. W oddzielnym naczyniu wymieszaj składniki suche – dwa rodzaje mąki, erytrol, proszek do pieczenia, kakao, imbir i przyprawę do pierników. Połącz następnie w oddzielnej misce składniki mokre – żółtka jaj, olej kokosowy, mleko, wodę gazowaną, miód i sok z pomarańczy, dokładnie wymieszaj, na koniec zetrzyj laskę cynamonu. Połącz składniki suche z mokrymi i dodaj skórkę pomarańczy, miksuj do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodaj ubite białko i wymieszaj delikatnie łyżką.

Całość przelej do tortownicy, o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułóż plastry pomarańczy i piecz  ok 75 minut w temperaturze 180 stopni.

Po wystudzeniu dziel na 8 równych kawałków 🙂

Smacznego! 🙂

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Kcal: 265
Białko: 7
Tłuszcze: 10
Węglowodany: 102

Jeżeli Ci się podobało to będzie mi miło jak udostępnisz mój post ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *