Proteinowa Tarta BOUNTY

Ty razem, bounty jest w nowym wydaniu, nie będą to już batony jak wcześniej, a raczej opcja dla gości – Proteinowa Tarta BOUNTY. Gwarantuję, że posmakuję każdemu! 🙂

Proteinowa Tarta BOUNTY …

U mnie jak zawsze eksperymenty w kuchni, niestety nie zawsze wszytko wychodzi tak jak bym tego chciała, ale grunt to się nie poddawać… Każdemu zdarza się, że ciasto będzie zakalcem, masa za gęsta lub za rzadka. Jak to mówią ten się nie myli kto nic nie robi 🙂 Mi wiele razy ciasto, które miało być petardą po prostu nie wyszło, ale wiele innych udało się i to bez dwóch znań! 🙂 Takim właśnie ciastem jest Proteinowa Tarta BOUNTY. Nie ma w niej nic skomplikowanego, wszystkie składniki wymieszać i chłodzić w lodówce, za to smak jest bombowy 🙂

Jakie składniki na są potrzebne na Proteinową Tartę BOUNTY? …

Spód:

50 g płatków owsianych górskich
40 g odżywki białkowej – czekoladowej
50 g wiórków kokosowych
60 g orzechów włoskich
10 g kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
120 g suszonych daktyli
50 g masła orzechowego

 

 

Krem kokosowy:

200 g chudego twarogu
170 g mleczka kokosowego
40 g  wiórków kokosowych
70 g odżywki białkowej – kokosowej
15 g żelatyny

 

Polewa czekoladowa:

120 g gorzkiej czekolady (90 % kakao)
100 g mleczka kokosowego
30 g syropu z agawy

 

Jak przygotować Proteinową Tartę BOUNTY? …

Spód:

Daktyle namocz we wrzątku ok 30 minut wcześniej. Po tym czasie odlej daktyle, wrzuć do miski z resztą składników na spód i blenduj aż masa będzie jednolita. Przełóż ciasto do foremki na tartę i wgnieć równomiernie na spód blaszki i ścianki. Schowaj do lodówki na 1 godzinę.

Masa kokosowa:

Żelatynę rozpuść w 100 ml wrzącej wody, dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostudzenia. W oddzielnej misce wymieszaj twaróg z mleczkiem kokosowym, w trakcie mieszania dodawaj powoli odżywkę białkową, następnie wsyp wiórki kokosowe. Gdy żelatyna będzie ostudzona dodaj do niej łyżkę uzyskanej masy i blenduj chwilę, alby nie powstały gródki, całość przelej do miski z kremem kokosowym, miksuj przez moment, następnie całą masę przelej na zrobiony wcześniej spód ciasta. Ponownie wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Polewa czekoladowa:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, w trakcie cały czas mieszaj, dodaj syrop z agawy i następnie dodawaj powoli mleczko kokosowe, w trakcie energicznie mieszaj. Całą polewę przelej równomiernie na ciasto, posyp wiórkami kokosowymi i odstaw do lodówki do czasu aż polewa skrzepnie.

Dziel na 16 równych kawałków 🙂

Ile kalorii ma Proteinowa Tarta BOUNTY? …

 

Wartości odżywcze w 1 kawałku:

Kcal: 212
Białko: 13
Tłuszcze: 13
Węglowodany: 11

 

 

 

 

Smacznego! 🙂

 

 

Zobacz również:

Jeżeli Ci się podobało to będzie mi miło jak udostępnisz mój post ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *