Przepyszne kotleciki drobiowo – warzywne

Niedziela u mnie dość ponura i deszczowa, za to na talerzu kolorowo i zdrowo!!!  Nie masz pomysłu na szybką przekąskę??? To ja proponuję kotleciki drobiowo – warzywne. Łatwe i szybkie przygotowanie, posiłek gotowy w kilka minut nawet jak dziecko nad głową płacze 😉

Składniki:

150 g marchewki
200 g filet z piersi kurczaka
50g cebuli
70 g czerwonej papryki
150 g pieczarek
25 g oliwy z oliwek
1 całe jajko
30 g mąki gryczanej
pieprz
suszony rozmaryn
sól

Sos koperkowy:

10g koperku
200g jogurtu typu grecki
sól
pieprz

Przygotowanie:

Marchew ścieramy na tarce lub blendujemy, kurczaka mielimy i łączymy z wcześniej startą marchewką. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek dodajemy  cebulę i paprykę pokrojoną w drobną kostkę oraz pieczarki starte na tarce. Dusimy ok 15 min. Wcześniej przygotowane produkty łączymy ze sobą, dodajemy przyprawy, jajko oraz mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Z uzyskanej masy formujemy kotleciki o średnicy mniej więcej 5 cm i gotujemy na parze ok 25 min.
W tracie przygotowujemy sos koperkowy: koperek szatkujemy, mieszamy z jogurtem, dodajemy przyprawy do smaku. Mi wyszło 12 porcji. Kotleciki zjadamy z dużą porcją sałatki lub warzyw, ilość dopasuj do swojego zapotrzebowania kalorycznego

 

Smacznego 😉

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Kcal: 79,8
Białko: 7,6
Tłuszcze: 3,9
Węglowodany: 3,7

Polub mój profil na FB aby być na bieżąco à https://www.facebook.com/Aktywna-Matka-177537326121025/
i obserwuj na instagramie à https://www.instagram.com/aktywna_matka/

Jeżeli Ci się podobało to będzie mi miło jak udostępnisz mój post ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *