Sernik dyniowy

Uwielbiam słodkości, a szczególnie serniki!! W każdej postaci! 🙂 Znowu długo kombinowałam i udało się, tym razem sernik dyniowy na czekoladowym spodzie 🙂 Zero mąki! Proste przygotowanie, co prawda ciasto długo się pieczę, ale warto poczekać 🙂 Bo znowu wyszło lepiej niż przypuszczałam!
P.S Pamiętaj, że dieta to miły i zdrowy styl życia, a nie ciągła męczarnia i rezygnacja z naszych ulubionych potraw! 🙂

Składniki:

Spód:

400 g czerwonej fasoli konserwowej
2 jajka
90 g dojrzałego banana
20 g kakao
15 g erytrolu
łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowo – dyniowa:

400 g dyni
30 g oliwy z oliwek
700 g chudego twarogu mielonego
4 jajka
100 g erytrolu
zapach waniliowy
pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Spód:

Oddziel białko od żółtka i ubij na sztywno, w oddzielnym naczyniu zblenduj fasolę bez zalewy z bananem, dodaj żółtka, kakao, erytrol i proszek do pieczenia, mieszaj do połączenia składników na koniec dodaj ubite wcześniej białka i wymieszaj łyżką. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa serowo – dyniowa:

Dynię obierz i usuń gniazda niesienne, pokrój na małe kawałki. Włóż do garnka, wlej oliwę i duś chwilę pod przykryciem, aby dynia zmiękła. Na koniec zlebduj na gładką masę. Poczekaj ok 20 min aż wystygnie. Po tym czasie dodaj resztę składników i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Całość przelej na upieczony wcześniej spód i piecz 15 min w temperaturze 180 stopni, po tym czasie zmniejsz temperaturę piekarnika do 130 stopni i piecz kolejne 90 minut. Poczekaj aż ciasto wystygnie, dziel na 16 równych części i zjadaj 🙂

Smacznego 🙂

Wartości odżywcze w 1 porcji: 

Kcal: 129
Białko: 13
Tłuszcze: 5
Węglowodany: 14

Obserwuj mój profil na instagramie –> https://www.instagram.com/aktywna_matka/
oraz FB –> https://www.facebook.com/Aktywna-Matka-177537326121025/

Zobacz również:

Jeżeli Ci się podobało to będzie mi miło jak udostępnisz mój post ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *