Sernik jogurtowy

Składniki:

Spód:

200 g daktyli suszonych
100 g płatków owsianych górskich
70 g banana (1 średni)

Masa serowo-jogurtowa:

5 jajek
szczypta soli
750 g jogurtu naturalnego
250 g chudego twarogu
50 g kaszy manny
5 g zapachu waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Spód:

Daktyle namocz w wodzie około 1 godzinę. Płatki owsiane zblenduj, dodaj odsączone z wody daktyle i banana, dalej blenduj. Jeśli masa jest za sucha dodaj 20 g wody z moczenia daktyli. Masę przełóż do tortownicy o średnicy 26 cm, posmarowaną olejem. Piecz 10 min w temperaturze 180 stopni.

Masa serowo-jogurtowa:

Białka oddziel od żółtka i ubij je na sztywno ze szczyptą soli. W oddzielnym naczyniu połącz resztę składników i wmieszaj do uzyskania jednolitej masy, na koniec dodaj ubite białko i wymieszaj wszystko łyżką. Przygotowaną masę przelej na zapieczony spód i piecz 20 min w temperaturze 180 stopni, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz ok 70 minut. Dziel na 8 równych części i zjadaj po wystudzeniu.

Smacznego 🙂

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Kcal: 279
Białko: 16
Tłuszcze:
Węglowodany: 48

Śledź mój profil na FB –> https://www.facebook.com/Aktywna-Matka-177537326121025/
oraz instagramie –> https://www.instagram.com/aktywna_matka/

Jeżeli Ci się podobało to będzie mi miło jak udostępnisz mój post ;)

Komentarz do “Sernik jogurtowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *