Tarta jogurtowa

Składniki:

Spód:

45 g płatków owsianych górskich
80 g wiórków kokosowych
90 g orzechów włoskich
140 g daktyli suszonych
60 g masła orzechowego
10 g kakao

Masa jogurtowa:

650 g jogutru greckiego
60 g odżywki białkowej (u mnie biała czekolada)
25 g żelatyny
50 g erytrolu

Mus z mango:

280 g mango
20 g żelatyny
20 g miodu pszczelego

Przygotowanie:

Spód:

Daktyle namocz w wodzie ok godzinę przed przyrządzeniem. Po tym czasie zalewę z daktyli odlej, wszystkie składniki na spód wrzuć do miski i zblenduj. Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ugnieć, wstaw do lodówki.

Masa jogurtowa:

Żelatynę zalej gorącą wodą, dokładnie wymieszaj i zostaw do ostudzenia. Pilnuj aby żelatyna nie stężała. Do ostudzonej żelatyny dodaj 3 łyżki jogurtu i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek, dodaj resztę jogurtu i odżywkę białkową, dokładnie mieszamy na gładką masę. Całość przelej do tortownicy i wstaw do lodówki alby masa jogurtowa stężała.

Mus z mango:

Mango dokładnie zblenduj, dodaj miód i żelatynę (dokładnie jak przy masie jogurtowej). Powstały mus przelej na i stężałą masę jogurtową i odstaw ponownie do lodówki na min 3 godziny.

Ciasto dziel na 16 równych kawałków 🙂

Smacznego 🙂

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Kcal: 211
Białko: 9
Tłuszcze: 13
Węglowodany: 17

Obserwuj mój profil na insta —> https://www.instagram.com/aktywna_matka/
oraz polub na FB —> https://www.facebook.com/Aktywna-Matka-177537326121025/

Jeżeli Ci się podobało to będzie mi miło jak udostępnisz mój post ;)

4 thoughts on “Tarta jogurtowa

  • 26 października 2017 o 10:00
    Permalink

    A co mozna dać zmiast odżywki białkowej? proszek z budyniu ?

    Odpowiedz
  • 26 października 2017 o 10:16
    Permalink

    I można orzechy włoskie zastąpić innymi? albo słonecznikiem np ? 🙂

    Odpowiedz
    • 26 października 2017 o 12:13
      Permalink

      Jak najbardziej można zastąpić orzechy włoskie innymi orzechami lub nasionami ewentualnie można dać więcej samego masła orzechowego 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *