Zapiekanka brokułowa z łososiem

Mój wczorajszy obiad 🙂

Zapiekanka brokułowa z łososiem

Przepis na zapiekankę został znaleziony przeze mnie w Internecie z wartością kaloryczną na 1 porcję 700!! Sporo jak na jeden posiłek… Ja natomiast zmieniałam, zwykły makaron na pełnoziarnisty, śmietanę na jogurt naturalny, żółty ser na mozzarellę tłuszcz zwierzęcy na roślinny, mąkę pszenną na orkiszową, mleko na mleko sojowe, i o to mamy pyszny obiad!! KCAL 441 😀

W diecie nie chodzi o to aby nic nie jeść, wręcz przeciwnie, aby chudnąć trzeba jeść! 🙂 Naucz się jeść regularnie co 3 godziny i 5 posiłków dziennie, szukaj ciekawych rozwiązań, lekkich zastępników.
Jeśli potrzebujesz wsparcia zapraszam na bloga po ciekawe, codziennie nowe przepisy.

Składniki: 

500 g wody
1 łyżeczka soli himalajskiej
400 g różyczek brokuła
10 g świeżego koperku
40 g czerwonej cebuli
20 g oliwy z oliwek
30 g mąki orkiszowej
120 g jogurtu naturalnego
120 g mleka sojowego
pieprz biały
gałka muszkatołowa mielona
125 g sera mozzarella
150g makaronu pełnoziarnistego (zagotować al dente)
200 g łososia wędzonego na zimno

Przygotowanie:

Do naczynia do gotowania na parzę wlewany wodę i wsypujemy 1 łyżeczkę soli, na górę układamy różyczki brokuła i gotujemy ok 15min. Zachowujemy wodę z gotowania. W trakcie kroimy cebulę w małą kostkę i dusimy pod przykryciem na oliwie z oliwek. Przygotowaną cebulę przekładamy do garnka, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy na wolnym ogniu przez 1 minutę. Następnie dodajemy 200 g wody z gotowania, jogurt, mleko, pieprz i gałkę muszkatołową – gotujemy przez kilka minut. Dodajemy 50 g pokrojonej w plastry mozzarelli i pokrojonego na drobne koperku, gotujemy kolejne 5 min w trakcie mieszając. Na koniec wszystko blendujemy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Zapiekankę układamy w naczyniu żaroodpornym (u mnie średnica 22cm) warstwami – najpierw trochę sosu, makaron, połowa brokuła i połowę łososia, wlewami 1/3 sosu, następnie znowu układamy makaron, resztę brokuła i łososia zalewamy 1/3 sosu. Pozostały makaron układamy na górnej warstwie zalewamy resztą sosu i układamy pokrojoną w plastry resztę mozzarelli. Pieczemy ok 30 min aż się zarumieni. Dzielimy na 4 równe części i zjadamy na gorąco!

 

Smacznego 🙂

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Kcal: 441,8
Białko: 28
Tłuszcze: 20,7
Węglowodany: 35,5

Śledź mój profil na FB –> https://www.facebook.com/Aktywna-Matka-177537326121025
oraz na instagramie –> aktywna_matka

Jeżeli Ci się podobało to będzie mi miło jak udostępnisz mój post ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *