Proteinowe ciasto ze śliwkami

Składniki:

2 jajka
szczypta soli
170 g daktyli suszonych
80 g mąki orkiszowej
70 g mleka sojowego
80 g odżywki białkowej (ja dodałam o smaku ciasteczka)
15 g kakao
30 g oleju kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 g wody gazowanej
śliwki lub inne owoce (do dekoracji)

Przygotowanie:

Białka jaj oddziel od żółtka i ubij na sztywno ze szczyptą soli. Daktyle blenduj, w trakcie dodaj mleko, blenduj jeszcze chwilę, aby powstała jednolita masa. Następnie dodaj mąkę, żółtka jaj, odżywkę białkową, kakao i proszek do pieczenia, miksuj do połączenia składników. Dodaj olej kokosowy i wodę gazowaną – wymieszaj. Na koniec dodaj ubite wcześniej białka i wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do małej keksówki na wierzchu ułóż owoce i piecze 25 – 30 minut w temperaturze 170 stopni. Poczekaj do ostygnięcia i dziel na 8 równych kawałków.

Smacznego 🙂

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Kcal: 201
Białko: 11
Tłuszcze: 7
Węglowodany: 22

Obserwuj mój profil na instagramie —> https://www.instagram.com/aktywna_matka/
oraz polub na FB —> https://www.facebook.com/Aktywna-Matka-177537326121025/

Jeżeli Ci się podobało to będzie mi miło jak udostępnisz mój post ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *