Dietetyczny Kopiec Kreta

Wraz z początkiem tygodnia podsyłam kolejny pomysł na coś słodkiego, pysznego i mega zbliżonego do oryginału 🙂 Nie może być inaczej jak mało kalorii i brak wyrzutów sumienia – Co powiesz na dietetyczny kopiec kreta? 🙂

Dietetyczny kopiec kreta…

Jak spędziliście weekend? Ja niestety z racji tego, że pozostała część mojej rodziny jest chora, musiałam weekend spędzić w domu. Jednak postarałam się spędzić go konstruktywnie i wpadłam na genialny przepis, który Wam zaraz przedstawię 🙂 Z pewnością pójdzie w bicki, a nie w boczki 😉 Długo kombinowałam, wymyślałam no i wpadłam na dietetyczny kopiec kreta. Co powiecie na wersję bez mąki? 🙂 Co prawda nie jest najmniej kalorycznym ciastem na świecie, ale jest to na pewno zdrowsza wersja tradycyjnego ciasta i sprawdzi się zawsze i wszędzie! Co najważniejsze, niedzielna kawa w towarzystwie tak pysznego ciasta była o niebo lepsza!

Czas w kuchni…

Może niektórym wyda to się dziwne, ale uwielbiam spędzać czas w kuchni. Od kiedy jestem mamą towarzyszy mi za każdym razem moja córeczka. Mam nadzieję, że jak dorośnie to również ona będzie trzymała się zasad zdrowego żywienia, które przejmie ode mnie i w zasadzie od taty już też 🙂 Udało mi się zmienić nieco nawyki żywieniowe w mężu, więc obojgu z pewnością będzie nam łatwiej przekazać te nawyki córce.

Jakie składniki są potrzebne do dietetycznego kopca kreta?

Składniki na do przyrządzenia dietetycznej wersji kopca kreta są łatwo dostępne, a co najważniejsze niedrogie 🙂

Składniki:

Spód:

260 g czerwonej fasoli konserwowej
3 jajka
10 g kakao
50 g odżywki białkowej czekoladowej
300 g bananów
łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

400 g twarogu
160 g jogurtu naturalnego
30 g odżywki białkowej (u mnie ciasteczkowa)
50 g erytrolu
10 g miodu pszczelego
30 g żelatyny
50 g gorzkiej czekolady

Dziecinnie proste przygotowanie!

Przygotowanie:

Spód:

Banany i fasolę zblenduj bez zalewy. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Dodaj resztę składników, wymieszaj całość na gładką masę i przelej do tortownicy o średnicy 26 cm. Piecz 50-60 minut. Odstaw do wystygnięcia. Po tym czasie, wyciągnij środek ciasta łyżką zostawiając ok 1 cm na krawędzi. Ciasto które wyciągniesz rozdrobnij, jeśli będzie za wilgotne, rozłóż na tacy i susz w piekarniku na 50 stopni ok 15 – 20 min.

Do środka włóż pokrojone banany i zalej masą.

Masa:

Żelatynę zalej ok 200 ml wrzącej wody, dokładnie wymieszaj i wystudź, ale pilnuj aby nie stężała. W oddzielnej misce połącz resztę składników, prócz czekolady i dokładnie wymieszaj. Dodaj wystudzoną żelatynę, mieszaj energicznie aby nie powstały grudki, jak zobaczysz że masa zaczyna robić się gęsta dodaj pokrojoną na drobno gorzką czekoladę i wymieszaj delikatnie łyżką. Masę przelej na ciasto i banany tworząc kopiec, następnie przykryj pokruszonym ciastem.
Odstaw na ok 2-3 godziny do lodówki, podziel na 16 równych kawałków  i rozkoszuj się pysznym smakiem!

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Kcal: 132
Białko: 12
Tłuszcze: 4
Węglowodany: 15


Jeżeli interesuje Cię indywidualny plan dietetyczny lub plan treningowy online skontaktuj się ze mną, a na pewno Ci pomogę 😉

Jeżeli Ci się podobało to będzie mi miło jak udostępnisz mój post ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *