Dietetyczna babka piernikowa w czekoladzie

Święta tuż tuż, więc dla tych którzy nie mają jeszcze pomysłu na ciacho mam nowy przepis. Trochę zdrowo, trochę świątecznie warto spróbować 🙂 Dietetyczna babka piernikowa w czekoladzie 🙂

Dietetyczna babka piernikowa w czekoladzie …

Dla wielu czas przygotowań świątecznych jest dosyć trudny, bo czas tak szybko ucieka, a prezentów brak, pomysłów na jedzenie też, do tego zamieszanie w pracy i wydaje się, że całe te święta nie wypadną zbyt dobrze. Natomiast najważniejsze jest dobre nastawienie i spokojna organizacja. Nie dajmy się w ten piękny świąteczny czas zapędzić w kozi róg z organizacją.
Po pierwsze lista zakupów… Nie idź nigdy do sklepu bez planu na zakupy, bo to sprawi, że nie kupisz wszystkiego co jest niezbędne, natomiast kupisz wiele rzeczy które zupełnie nie przydadzą się w tym czasie.
Po drugie… masz jeszcze chwilę na kupienie prezentów, znajdź coś ciekawego w internecie, aby wpaść na pomysł co i komu można kupić, o wiele prościej będzie Ci zrobić zakupy w sklepie jeśli będziesz wiedzieć czego poszukujesz.
Po trzecie porządki… Nie przesadzaj zbytnio z porządkami jeśli nie masz na to czasu, święta tak czy siak się odbędą nawet z brudnymi oknami czy nie umytą podłogą. Chodzi o to aby wprawić się w nastrój świąteczny i na spokojnie w miłej atmosferze spędzić ten czas.

Jeśli nie masz jeszcze pomysłu na ciasto, którym przywitasz swoich gości lub dasz troszkę słodkości rodzinie ja proponuję pyszne piernikowe ciacho z dżemem i polewą czekoladową. Fajne bo słodkie, wilgotne, lekkie i przede wszystkim mało kaloryczne – grzech nie spróbować. Dietetyczna babka piernikowa w czekoladzie podaję się na święta. Czas przygotowania to 10 minut , a rozkosz podniebienia na całe święta 🙂

Składniki na dietetyczną babkę piernikową w czekoladzie … 

Ciasto:

80 g masła śmietankowego
100 g mąki owsianej
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
4 jajka
szczypta soli
20 g kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 g przyprawy korzennej
150 g erytrolu
50 g miodu pszczelego
90 g dżemu ciemnego 100% owoców (ja dałam czarną porzeczkę)

Polewa:

70 g gorzkiej czekolady
70 g mleczka kokosowego

Przygotowania dietetycznej babki piernikowej w czekoladzie …

Ciasto: 

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Oddziel białka jak od żółtka i ubij na sztywno ze szczyptą soli.

W oddzielnej misce połącz wszystkie składniki prócz ubitego białka. Miksu chwilę, aby masa był jednolita. Na koniec dodaj ubite białko i wymieszaj łyżką. Piecz w foremce na babki 50 – 55 minut. Pozostaw w formie do ostudzenia i polej czekoladą.

Polewa:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, jak całość będzie płynna zdejmij z kąpieli i wlej mleczko kokosowe, mieszaj energicznie. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta dodaj jeszcze trochę mleczka. Polej wystudzone ciasto i udekoruj 🙂

Smacznego! 🙂

Wartości odżywcze dietetycznej babki piernikowej …

Kcal: 2770
Białko: 82
Tłuszcze: 137
Węglowodany: 440

 

Jeżeli Ci się podobało to będzie mi miło jak udostępnisz mój post ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *