Dietetyczna Szarlotka

Jak już zdążyliście się zorientować, uwielbiam słodkości 🙂  Dlatego to co zaraz Wam pokaże, jest dobrą opcją dla tych, którzy tak samo jak ja są FIT-ŁASUCHAMI ! Ponieważ Polska jabłkiem stoi, to nie mogło zabraknąć tego produktu w moim menu.

Dietetyczna Szarlotka …

Proponuję Wam pyszną, słodką, wilgotną i za razem mało kaloryczną SZARLOTKĘ 🙂 Jest to ciekawa zamiana z powszechnie stosowanego kruchego ciasta na puszyste, dodatkowo kilka orzechów dla chrupkości i podkreślenia smaku jesieni! Coś pysznego! 🙂

Uwielbiam eksperymentować w kuchni. Zawsze sporo czasu spędzam przed komputerem w poszukiwaniu nowych inspiracji, zamieniam i próbuję połączenia smaków. Zmieniam oryginały na lepszą – zdrową odmianę posiłku dlatego jeśli chcecie zaskoczyć smakiem i za razem przekonać swoich bliskich, że zdrowe też może być smaczne… to koniecznie sprawdź w swoim domu, a dietetyczna szarlotka z pewnością jeszcze nie raz zagości na Waszym stole 🙂

 

Zdrowe ciasto jakie ma składniki ?

Prezentowana szarlotka jest dziecinnie prosta w przygotowaniu, mi zajęło to niespełna 20 min, resztę zrobi za Ciebie piekarnik 😉

Składniki:

Spód:
240 g białej fasoli konserwowej
4 jajka
20 g migdałów
40 g orzechów włoskich
50 g mąki kukurydzianej
40 g erytrolu
łyżeczka proszku do pieczenia
zapach waniliowy (według uznania)

Masa jabłkowa:
400 g jabłek (obranych bez gniazd nasiennych)
10 g syropu z agawy
3 łyżeczki cynamonu
10 g erytrolu

Masa białkowa:
2 białka jaja kurzego
10 g erytrolu

Dietetyczne Ciasto proste w przygotowaniu!

Poniżej przedstawię Wam krok po kroku jak je wykonać.

Przygotowanie:

Spód:
Białka oddziel od żółtka i ubij na sztywno. W oddzielnej misce zblenduj fasolę i orzechy, dodaj resztę składników i wymieszaj. Na koniec dodaj ubite białka i wymieszaj łyżką. Odstaw masę na 5-10 min. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Przelej masę do tortownicy (średnica 25 cm) i piecz 25 min.

Masa jabłkowa:
Jabłka pokrój w kostkę, przełóż do garnka z odrobiną wody, cynamonem, erytrolem i syropem z agawy i duś pod przykryciem do czasu aż jabłko będzie miękkie. Przelej masę na upieczony wcześniej spód i przygotuj górną warstwę ciasta –> masę białkową.

Masa białkowa:
Białka połącz z erytrolem i ubij na sztywno. Całość przełóż na ciasto z masą jabłkową i piecz 15 min w temperaturze 150 stopni.
Opcjonalnie – po wystudzeniu, polej rozpuszczoną czekoladą deserową, dziel na 8 równych kawałków i zjadaj bez wyrzutów sumienia! 🙂

Smacznego! 🙂

Wartości odżywcze w 1 porcji:
Kcal: 168
Białko: 7
Tłuszcze: 8
Węglowodany: 24

Jeżeli Ci się podobało to będzie mi miło jak udostępnisz mój post ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *