Batony owsiane

Wczoraj po treningu miałam pyszne owsiane batony, które szybko uzupełniły utraconą podczas treningu energię i jednocześnie, dzięki zawartości białka, wspomogły regenerację mięśni po ciężkim wysiłku fizycznym. Przepis prosty, jak zawsze szybki na dodatek wartości odżywcze bez wyrzutów sumienia! 🙂
Taką przekąskę proponuję również tym którzy, ciężko pracują fizycznie lub umysłowo i potrzebują dostarczyć szybko energii na resztę dnia. Ci którzy uwielbiają słodkości, również zaspokoją swoje pragnienie 😉 Opcja wygodna i smaczna również dla dzieci, wystarczy odżywkę białkową zastąpić 2 łyżkami kakao. Miłego dnia ! 🙂

Składniki:

180 g suszonych daktyli
80 g orzechów włoskich siekanych
50 g erytrolu
80 g płatków owsianych górskich
30 g wiórków kokosowych
100 g odżywki białkowej (u mnie czekoladowa)
25 g sezamu
40 g mleka sojowego

Przygotowanie:

Daktyle namocz ok 30 minut wcześniej. Po tym czasie odlej wodę i zblenduj daktyle na gładką masę. Dodaj resztę składników, wymieszaj rękami, na koniec ugnieć aby z masy powstała kulka. Odstaw na ok 10 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Keksówkę o długości 30 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej wcześniej przygotowaną masę, dokładnie rozgnieć masę na dnie i piecz 25 min w temperaturze 180 stopni. Poczekaj aż ciasto wystygnie i pokrój na 8 równych kawałków. Tak przygotowane batony zabierz ze sobą do pracy, szkoły i na trening!

Smacznego 🙂

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Kcal: 252
Białko: 15
Tłuszcze: 12
Węglowodany: 27

Obserwuj mój profil na instagramie –> https://www.instagram.com/aktywna_matka/
oraz FB –> https://www.facebook.com/Aktywna-Matka-177537326121025/

Jeżeli Ci się podobało to będzie mi miło jak udostępnisz mój post ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *